Home / Despre ei / Unde era cinstitu’…
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Unde era cinstitu’…

Băi, când prostia dă pe dinafară la unii, începe să miroasă a rahat. Şi uite-l cum vine cu tupeu şi vrea să taie şi să spânzure. Zice că vrea să respecte legea, în condiţiile în care el face totul ilegal. Cred că până şi viaţa lui e ilegală. Şi are un tupeu fantastic, nenică. Pfai, dacă era ăsta primar, orăşelul Răcari devenea groapă de gunoi ecologică, că atât îl duce mintea. E genul de om care miroase. Şi fizic şi moral. Bine, din punct de vedere moral pute şi mă ustură nasul atât de tare încât nu mai pot răbda. E candidat pe lista de consilieri locali ai USL (UniiSuntLipsiţi de creier).

Avem un liceu frumos în Răcari, liceul “Ion Ghica”, liceu cum puţine sunt în ţară şi pentru care suntem invidiaţi de mulţi. Liceu care la examenul de bacalaureat de anul trecut s-a clasat pe locul 4 în judeţul Dâmboviţa la rata promovabilităţii, undeva la 85%, depăşind licee cu pretenţii şi despre care Manol spune că oferă copiilor educaţie insuficientă. Cum are curaj să spună aşa ceva? E atat de orb încât nu vede rezultatele? Şi ăsta vrea să îl conducă? Cine e mă ăsta? Unul care nu ştie decât să dea din cioc şi să lipească afişe împreună cu Don Juan de Spania, alt cealapadiu care umblă pe străzile din Răcari precum cucuvelele, noaptea. Şi ăsta din urmă nu umblă singur, are cu el consoarta, care ţine la brâu o bidinelă de parcă e în vestul sălbatic (dar despre ăştia doi, vom discuta în episodul următor).

Şi uite astăzi cum vine monsieur Mă ca…, pardon, Măcriş şi aduce deciziile de demitere ale directoarei Aurica Alionte şi ale celor doi directori adjuncţi, Sanislav Daniela şi Albu Graţiela. Carevasăzică ăsta era paravanu’, ăia care le-au semnat s-au ascuns în camerele de pe urmă ale inspectoratului şcolar judeţean Dâmboviţa. Şi vine el aşa agale, intră în curtea şcolii şi dă vestea. Când au auzit, copiii au ieşit din scoală şi au început să plângă, protestând (apropo, actualilor dirctori, e dreptul lor să facă asta) şi spunand că nu vor altă directoare, ci o vor pe doamna lor, cea care a fost alături de ei mereu şi care i-a sprijinit în activităţi cât mai diversificate. De la excursii până la participări la diferite concursuri şcolare şi extraşcolare.

Aşa se educă un elev, nu cu mesaje de genul: “Fă proasto”, sau “du-te dracu de nesimţit, aşa te-a învăţat măta acasă?”. Poate nu vă vine să credeţi, dar ăsta este limbajul unor indivizi pe care îi plătiţi să vă educe copiii, sau cel puţin încearcă să o facă, pentru că de la dorinţă la reuşită, este drum lung şi multă muncă. Şi nu spun asta în necunoştinţă de cauză, pentru că pe unii dintre ei i-am avut şi eu profesori. Tot respectul pentru meseria lor, dar nu e pentru ei.

Mai e unu, ăsta e şi popă. Om cu pretenţii în comunitate, ce dracu. Săracu (şi o spun fără să îl compătimesc), nu ştie de capul lui. E bezmetic, se crede cine ştie ce apostol propovăduitor, dar eu cred că este doar Iuda şi vinde pe trei arginţi şi găina din grădină, ca să nu mai spun de aproapele lui. Ăsta e mai şmecher, deh, e mai tinerel decât nenea de mai sus şi are fiţe de băiat de cartier, gie-gie. Vă spun şi numele? Hehe, dacă nu v-aţi dat seama până acum, e POP(O)A Dumi, profesor de religie pentru copiii noştri din oraşul Răcari. M-a înjurat acum ceva timp, astăzi m-a ameninţat şi mă întreba obsesiv, cine mi-a permis mie să intru în curtea şcolii ca să fotografiez şi să filmez. Şi i-am arătat legitimaţia, dar se pare că nu-i de ajuns pentru el. Se îndrepta ameninţător spre mine, ridica din mâini şi îşi încreţea fruntea, transpirase tot, iar când am pus mâna pe aparat şi l-am îndreptat spre el, să zic eu că îi tremurau buzele şi se îneca în propriile cuvinte. Staţi aşa, o să vă ataşez şi fotografii cu individu’.

El are mai multe identităţi, una reală, două pe facebook şi una de “învăţător”, de păstor al “oiţelor rătăcite”. Pe contul său real de pe facebook e cuminte, abia dacă postează o urare de la mulţi ani sau vreun salut. Pe contul fals, are sex feminin (cred că vrea să concureze cu Naomi, transexualul, are şi voce, l-am auzit cântând în biserică. Dacă ştie şi melodia “de-ai fi tu salcie la mal…” îi dau nota 10), e şmecher frate, ce să mai. Daca îi vezi poza de profil zici că-i interlop. M-a speriat. Îmi clănţănea wheel-ul de la mouse şi nu ştiam ce să fac, să dau click mai departe sau să dau x (a se citi ics)? De aici postează comentarii ameninţătoare, sfidătoare, e avocat, cunoaşte legi, ştie tot ce mişcă şi jigneşte constant pe oricine îndrăzneşte să îl contrazică. Aşa cum mi-a făcut şi mie când eram în clasa a XI-a, dacă îmi amintesc bine, perioadă în care, în timpul unei ore de religie (care oricum nu mă interesa), mi-am spus: “ia să văd mă ce profesor nou avem, să văd şi eu ce ştie”. Şi el povestea despre teoria creaţionistă, care spune că Dumnezeu a creat lumea în 7 zile. Şi eu îi zic: “Domn profesor, ce argumente religioase aveţi ca să contraziceţi principiile evoluţioniste ale lui Darwin?”. Bă şi ăsta ia foc. Cum am eu tupeul să îl întreb aşa ceva? M-a pus necuratu’ să mă bag cu el în discuţii, mi-am zis. Ce partener de dialog mi-am găsit. Are mintea seacă şi îndoctrinată. Şi l-am lăsat! De atunci mă ţine minte şi el crede că mă atacă, dar îi transmit şi aici domnului “profesor”, că niciodată nu voi lăsa capul plecat în faţa lui şi oricând am curajul să îl contraatac cu argumente pertinente, abordând orice temă de discuţie. El e director acum.  Şi mai are şi o colegă, în prezent directoare adjunctă la liceul din Răcari, numită în baza rezultatelor ei care sunt 0 (ZERO). Ajutată şi de mine in timpul unui eveniment, nu îi ştiu denumirea în termenii “şcolăreşti”, dacă pot să spun aşa, pentru că nu era în stare să ducă la bun sfârşit pregătirile pentru întalnirea cu examinatorii. Şi astăzi râdea stând de vorbă cu inspectoru’ de religie, dom’ Măcriş. Era fericită că e în noua ei funcţie de domnişoara de onoare. Aaa, nu v-am spus numele ei, e Muşat V(B)alen. Aşa, să mergem mai departe…

Inspectorul şcolar a numit trei persoane fără capacităţile necesare unui director coordonator, care să susţină activitatea întregului ansamblu educaţional de la Răcari. Şi acum eu ce fac? Ca să intru în liceu trebuie să fac cerere de vizită cu număr de înregistrare, la Manol? Apropo, dom’ “director” Manol, ia zi, terminaşi casa de la Boteni, sau îţi mai trebuie materiale? Vezi că ai pe la sala de sport ceva ţeavă, plasă ai la stadionul sintetic din spate, dacă ai neapărată nevoie, găseşti şi nişte parchet prin clase, ai de unde alege. Să te pună ăl necurat să pui mâna pe ceva, că sunt cu ochii pe tine si cum te-am prins, te-am ars…

Şi hai să vin şi cu temeiul legal. Le iau pe rând.

1. Schimbarea făcută la Răcari nu are bază legală, pentru că directorii nu sunt numiţi de către inspectoratul şcolar judeţean, conform noii legi a educaţiei naţionale.

Iată textul de lege:

SECȚIUNEA a 5-a

Funcțiile de conducere, de îndrumare și de control

Art. 256

Aliniatul (5) – Directorul unității de învățământ de stat poate fi eliberat din funcție prin hotărârea consiliului de administrație, cu votul a 2/3 dintre membri. În această situație, este obligatorie realizarea unui audit de către inspectoratul școlar județean/al municipiului București.

Aliniatul (6) – Directorul unității de învățământ particular și confesional poate fi eliberat din funcție, la propunerea consiliului de administrație, cu votul a 2/3 din membrii săi, prin decizia persoanei juridice fondatoare.

Aliniatul (7) – În condițiile vacantării funcției de director, până la organizarea unui nou concurs, conducerea interimară este preluată, prin hotărâre a consiliului de administrație, de către directorul adjunct sau un cadru didactic membru în consiliul de administrație, care devine automat și ordonator de credite”.

Şi dacă legea zice aşa, ce vrea inspectoru’ general? Poate îmi spuneţi voi, pentru că eu nu îmi dau seama.

2. Ca să îi arăt zevzecului de Dumi cine mi-a dat voie să intru în şcoală, îi dau de citit aici:

“Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu actualizările şi completările ulterioare.

Capitolul I – Dispoziţii generale

Art. 1
Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României şi cu documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României.

Art. 2
În sensul prezentei legi:
a) prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar;
b) prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei;
c) prin informaţie cu privire la datele personale se înţelege orice informaţie privind o persoană fizică identificată sau identificabilă”. Şi punct. Asta pentru că nu ţi-a ajuns legitimaţia mea.

Deci, Popo, Constituţia României mi-a dat voie să fotografiez astăzi în curtea şcolii.

Şi dacă tot îmi spuneai că nu am ce face cu fotografiile, uite că le-am pus aici, ca să te oftici tu, visătorule. Orice minune ţine trei zile, ştiai asta, nu!?

CLICK PENTRU FOTO

Am adăugat mai jos şi câteva interviuri luate astăzi, în timpul protestelor copiilor.

 

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

Leave a Reply