Home / Deşteaptă-te române / Deşteaptă-te române
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Deşteaptă-te române

“Există români care votează ce le spun alţii, pun degetul când trebuie să se semneze şi nu ştiu nici măcar să citească ceasul. Şi pentru că aşa au apucat, îşi trag şi copiii după ei: în loc să-i trimită la şcoală, îi pun să stea cu porcii.

Suntem primii în topul european al analfabeţilor: 6% dintre români nu ştiu carte, faţă de 2% în Bulgaria şi 1% în Ungaria. Iar de când cu criza, am mai reuşit o performanţă tristă: suntem ţara în care tot mai mulţi copii sunt nevoiţi să abandoneze şcoala, condamnaţi de părinţi să rămână la sapă.

Costică Anton din satul Zorleni, judeţul Vaslui trăieşte în România secolului 21, dar este la fel de înapoiat ca un om din epoca de piatră. Părinţii lui au fost analfabeţi, el este analfabet şi în plus, de-o lună şi-a retras băiatul de la şcoală. Un copil care a absolvit cu chiu, cu vai patru clase deşi nu ştie nici măcar să-şi scrie numele corect.

Omul o fi ajuns demult pe Lună, însă Anton a rămas lipit de pământ. Imaginaţi-vă lumea lui: un univers primitiv lipsit de orice fel de informaţie, rupt de realitate. Când băiatul i s-a îmbolnăvit, Anton s-a uitat la biletul de externare ca la o scriere cuneiformă.

Când soţia l-a părăsit, Anton a rămas cu hotărârea de divorţ, o foaie plină de litere de nepătruns.

Când Anton trebuie să ia autobuzul sau trenul, cere ajutor.

Când Anton trebuie să voteze, face ce-i spun alţii.

Paradoxal, Anton are în casă multe ziare care au o întrebuinţare foarte simplă: face focul cu ele. Ştirile şi le imaginează, luându-se după poze. De pildă, nunta prinţului Wiliam din Anglia, rămâne o enigmă pentru el.

Când trebuie să deosebească ce scrie pe două cutii cu creme diferite, se descurcă aşa cum poate.

Analfabet, incapabil să gândească în perspectivă, Anton este unul dintre cei 785 de de părinţi din judeţul Vaslui care numai anul acesta şi-au retras copiii de la şcoală ca să-i pună la muncă. Copilul s-a obişnuit cu grădina de zarzavaturi, cu noroiul. Vasilică nu are televizor, nu are nici curent electric dar visează.

Dacă nu se va întâmpla o minune, Vasilică va rămâne analfabet şi va uita până şi să silabisească. Şi toate acestea pentru că niciun copil nu poate să-şi aleagă părinţii şi nici ţara în care să se nască.

Cei mai mulţi copii sunt condamnaţi la analfabetism de sărăcia lucie în care trăiesc. Pentru părinţii lor este mai important să-i pună la muncă decât să le dea o şansă în viaţă să se ridice, să ţintească mai sus.”SURSA – STIRILE PRO TV

În România zilelor noastre, literele fug şi se pierd printre rânduri de neînţeles. Copii care visează la vremuri în care becul va înlocui lampa şi lumânarea, chiar dacă ele există de mult, mult timp. Părinţi care nu pun preţ pe viitorul copiilor lor şi cărora le tipăresc viitorul într-o matriţă seculară a satului românesc. Civilizaţia nu a ajuns aici, iar dacă a ajuns, este ignorată. Şcoala este dată la schimb pe o sticlă de ţuică şi moş crăciun predă sub brad, în loc de caiete, o sapă. Un viitor negru, care se prefigurează înaintea acestor copii, care se zbat să iasă deasupra, mergând pe un drum care se poate surpa în orice moment. În timp ce urmăream acest reportaj, am plâns. Îmi doream să fac ceva pentru ei, dar simt că sunt legat de mâini. Picioarele sunt libere şi consider că sunt de ajuns pentru a merge mai departe, chiar şi câţiva metri, prin mocirla din satele patriei. Cum spune şi campania PRO TV, “România, te iubesc!”

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

Leave a Reply