Home / Deşteaptă-te române / Dar din dar…îmi iau merţan
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Dar din dar…îmi iau merţan

moaste-hrisostom-florinaSuntem un popor creştin, credincios, păstrător de tradiţii, printre primele popoare din Europa. În fiecare an, românii asaltează bisericile, vin cu sutele, doar că ceva îmi spune că nu vin la rugăciune.

Ba două capace de sticlă în plus, ca să fie acolo, ba un litru de apă mai mult decât “ăla din spate care se uită urât la mine”, ba zece perechi de şosete şi un lanţ de aur frecat de o cutie cu moaşte. (To be or not to be?)

 

 

nebuni_94355500Eu aş spune că poporul român este şi un popor foarte iubitor, din moment ce rata sărutărilor pe mp, depăşeşte rata anuală de precipitaţii din România. La fel pot spune şi că suntem un popor bătăios şi ambiţios, pentru că nu ne putem lăsa depăşiţi de o bătrânică de 70 de ani, care stă la coadă pentru un litru de aghiazmă, şi o împingem, o înjurăm, dacă se poate, chiar o călcăm pe degete, doar, doar, om ajunge în faţă ca să fim primii. Şi ce rezolvăm?

Dacă nu aţi înţeles nimic până acum, vreau să fac referire la situaţia în care, mai marii conducători ai BOR îşi mercedes-s-class-preoti-biserica-ortodoxaplimbă fundurile netede în limuzine de sute de mii de euro, îşi suflă acoperişurile de deasupra capului cu aur de 24 de karate (tehnică anti-rugină), pentru că aurul rezistă sute de ani şi nu este nevoie de schimbarea tablei foarte des. Cu toate că nu am înţeles ce legătură există între BOR şi karate.

În presă a apărut mult trâmbiţata Catedrală a Mântuirii Neamului (CMN), pentru care sărmanii donează în prostie, ca orbii, poate i-o mântui şi pe ei cineva. (Am citit undeva pe internet un text care m-a amuzat extrem de tare: “Te rogi la Guvern să-ţi construiască Catedrală, ca să ai unde să te rogi la Dumnezeu să-ţi dea bani de pâine”.)

A nu se înţelege că prin ceea ce am scris eu aici atac Biserica Ortodoxă Română, nu. (Sunt credincios şi respect toate cultele din lume.) Majoritatea preoţilor au harul lui Dumnezeu şi îi propovăduiesc cuvântul. BOR a fost alături de poporul român în vreme de război şi de pace, doar că eu aici vorbesc despre conducătorii  actuali ai acesteia, avari de putere şi bani, care nu se mai satură din a suge enoriaşii evlavioşi. (ce pervers sună. :)) ) Se vede clar că Biserica Ortodoxă Română s-a îndepărtat de scopul său, dorind doar bogăţie:

“Şi, iată, venind un tânăr la El, i-a zis: Bunule Învăţător, ce bine să fac, ca să am viaţă veşnică? Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu. Iar de vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile. El I-a zis: Care? Iar Iisus a zis: Să nu ucizi, să nu săvârşeşti adulter, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb; Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Zis-a Lui tânărul: Toate acestea le-am păzit din copilăria mea. Ce-mi mai lipseşte? Iisus i-a zis: Dacă voieşti să fii desăvârşit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor şi vei avea comoară în cer; după aceea, vino şi urmează-Mi. Şi, auzind cuvântul acesta, tânărul a plecat întristat, căci avea multe avuţii. Iar Iisus a zis ucenicilor Săi: Adevărat zic vouă că un bogat cu greu va intra în împărăţia cerurilor. Şi iarăşi zic vouă că mai lesne este să treacă cămila prin urechile acului decât să intre un bogat în împărăţia lui Dumnezeu. Auzind, ucenicii s-au uimit foarte, zicând: Dar cine poate să se mântuiască? Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputinţă, la Dumnezeu însă, toate sunt cu putinţă. (Matei 19, 16-26)”

biserica-ghimbav

(Biserica din Ghimbav, care are cupolele poleite cu aur)

Conducerea BOR doar cere şi iar cere, şi la Guvern, şi la preoţii din parohiile sărace, şi la oamenii săraci. Ştiţi vorba aia, dacă nu curge, pică.

Ca să înţelegeti de ce sunt atât de revoltat, vă spun că şeful Bisericii Ortodoxe din Cipru a spus: “Punem averea bisericii la dispoziţia statului pentru ieşirea din criză”. Credeţi că aşa ceva se poate întâmpla şi în România? Fericitul Daniel consideră că pe primul loc este construcţia acelui edificiu opulent, din imediata vecinătate a Casei Poporului, şi nu construcţia de spitale pentru vindecarea trupească pentru că: “Biserica este un spital pentru suflete”, spuse Patriarhia într-un comunicat. Da băi, dar pe mine mă doare coloana, am reumatism, hernie, cataractă şi hipertensiune arterială din cauza alimentelor importate din Europa, cu care străinii fac experimente pe noi, şi nu cred că mirosul de tămâie mă poate vindeca de toate astea. De asemenea, Preafericitul consideră că nu este importantă construcţia de şcoli pentru copiii românilor, ce le trebuie atâta carte?! Lasă că e mai bine să stea săraci şi proşti, analfabeţi şi murdari şi să se ghideze după zicala fără de acoperire în Sfânta Scriptură, “Crede şi nu cerceta”, truth-or-liecă e mai bine să nu ştii cine, ce face din tine. E mai bine ca Statul Român să aducă pentru vestitul program “Laptele, mărul şi cornul”, mere din Olanda şi lapte din Franţa. Lăsaţi merele de Voineşti să se strice în copaci sau pe marginea şanţurilor, iar producătorii români să moară de foame. Şi cu toate astea, trebuie să vă dea vouă, statului şi bisericii. Înghiţiţi ca proştii situaţii gen “gripa aviară” şi ardeţi-vă găinile, pârjoliţi-le în focurile iadului ca nu cumva să rămână virusul prin zonă şi cumpăraţi de la magazine găini importate.

Preafericitul consideră că nu e nevoie de construcţii în care să se adune oamenii străzii, care avut case şi familii şi care au cotizat în conturile bisericii. De ce să le dea o farfurie de mâncare caldă şi un pat moale, biserica nu e hotel. (Teoretic, pentru că practic există arhiepiscopii care oferă servicii de cazare. Contracost bineînţeles, ce, credeaţi că a dat strechea în ei?)

Copiii care dorm prin canale nu au nevoie de educaţie, servicii medicale şi hrană, cel puţin aşa consideră BOR. Cu cât mor mai mulţi, cu atât conturile se rotunjesc, trebuie să le plătească cineva înmormântările.

Şi ca totul să fie şi mai interesant, Preafericitul cere bani şi de la primării şi consilii judeţene, acestora din urmă le recomandă suma de 300.000 de lei. (Întru veşnica zidire a Catedralei Mântuirii Neamuluuuuiiii!).

oarjaÎmi amintesc acum ceva vreme, trecând prin localitatea Oarja din Argeş, am zărit o bisericuţă în paragină, aproape prăbuşită. Neputând să-mi astâmpăr curiozitatea, am intrat şi am fotografiat. Totul arăta de parcă ciuma îşi făcuse loc prin crăpăturile din pereţi şi enoriaşii se curăţaseră. Vântul bătea prin tavan şi aveai impresia că holera bântuie acele locuri. Biserica aparţinând BOR, a fost părăsită şi lăsată să se prăbuşească, când în Mioveni, la 31 de kilometri distanţă, s-a construit o anomalie arhitecturală, care seamănă cu un club de noapte. Pe lângă faptul că arată 599033_610067472340943_105552336_ngroaznic, această clădire a înghiţit sume extraordinar de mari, sume care puteau fi investite în educaţie, cultură şi sănătate. (Întru veşnică veghereeeee!)

Şi dacă Marea Schismă ne-a despărţit, clădirile ne unesc. Vreau să precizez că proiectul Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă o copie fidelă a pieţei şi a Basilicii Saint Pietro din Vatican, poftim dovada:

1

SP-Square-Area-map

577436_434937713256345_2137129014_nChiar dacă BOR interzice aprinderea unor lumânări, altele decât cele cumpărate din propriul butic, la capitolul forţă militară, cred că România stă bine.

În cazul izbucnirii vreunui conflict militar, pariez că sceptrul din aur este mult mai rezistent decăt o spadă din oţel, plus că sceptrul mai are un avantaj dacă este soare afară, îţi poţi orbi “dujmanii” cu lumina reflectată de acesta. (Am văzut în Stăpânul Inelelor, Gandalf avea unul).

stadiu-lucrari-catedrala-mantuirii-neamului-191251Cu toate că sunt sigur că în aceste cazuri extreme, 50 % dintre aceşti “soldaţi ai adevărului” vor fugi prin locuri căldute, cu coada între picioare, la umbră de bananier şi călare pe hamac.

Amin!

P.S. În urmă cu 150 de ani, pe 17/29 decembrie 1863, Parlamentul României adopta legea de secularizare a averilor mânăstireşti, punându-se bazele statului român modern. Alexandru Ioan Cuza a folosit averile mânăstireşti pentru întreţinerea şcolilor şi spitalelor, dar guvernanţii actuali ignoră criza din sistemul sanitar şi educaţional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO – Armata Sfântă.

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

4 comments

  1. Lumina sfanta ne apara! 😀 Chiar si lumina lumanarilor cumparate de la biserica e mai luminoasa, calduroasa si arde altfel. Adica arde si ia mana si in buzunare.

  2. Din pacate…este mult adevar in cele de mai sus.

  3. Asta este Romania noastra a tuturor Romanilor…

  4. salut baieti ,desi tineri redati perfect mizerile acestor impostori vremelnici, v-ati gandit ca aceasta armata de profitori si fara suflete si incare au ingenuncheat adevaratul crez, puntea de legatura spirituala intre suflet si puterea divina, chiar daca stiinta este de alta parere cu treburile astea, vorbeam de armata , stim sigur ca sunt folositi politic , nu am inteles niciodata de ce fac atatea scoli ,facultati,seminare, cu ce scop, sunt foarte multi si datorita statului ca nu ii impoziteaza, ca sa le reduca din elanul, amploarea, nebunia, etc, ar fi o forta financiara pt stat, in fine va salut si nu sunt nici eu de acord, jaf la drumul mare si moral, dar si material, hoti cu acte in regula,

Leave a Reply