Home / Despre ei / Cum să ucizi democraţia?
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Cum să ucizi democraţia?

DEMOCRAŢÍE ~i f. 1) Formă de organizare și de conducere politică a societății, care proclamă suveranitatea poporului. 2) Formă de guvernare a statului, bazată pe separația puterilor și pe votul universal. 3) Stat căruia îi este proprie o astfel de organizare. 4) Metodă de conducere a unui colectiv, care asigură participarea tuturor membrilor la luarea deciziilor importante. [Art. democraţia; G.-D. democraţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. démocratie.

După cum am spus şi mai sus, poporul este suveran într-o organizare democratică, cel puţin la suprafaţă. În oraşul Răcari se pare că anumiţi indivizi vor să omoare democraţia şi din interior şi de la suprafaţă. Şi o fac cu atâta neruşinare, încât îţi vine să le dai cu ceva în cap. Unii mai au şi tupeul să iasă în public, iar cu o nesimţire ieşită din comun, să spună că ei au dreptate şi că e corect cum acţionează.

Aici ar trebui să vorbesc despre o situaţie creată în jurul concursului pentru ocuparea posturilor de suplinitor, posturi rămase vacante în urma concursului de titularizare.

Poate ar trebui să dau numele persoanelor care preferă să răscolească un rahat şi să îl întoarcă pe toate părţile şi să rezerve posturile vacante pentru rude şi prieteni apropiaţi. De aceea, persoanele capabile şi tinerii care termină o facultate nu au şansa să îşi pună în practică învăţăturile acumulate în anii de studiu. De aceea, sistemul de învăţământ se duce la gârlă cu fiecare an care trece. La nivelul ministerului se iau decizii uneori bune, alteori rele, dar nimeni nu încearcă să caute problemele sistemului, la nivelul fiecarei unităţi şcolare. De aici ar trebui stârpite toate leprele şi profitorii. De atâtea ori am auzit statistici tratate cu îngrijorare. Cum că nu avem profesori şi nu va avea cine să le predea elevilor, ţoţi pedagogii au dispărut aşa, brusc. Dar de fapt, cifrele sunt date din burtă şi profesorii cu acte, nu sunt primiţi în sistem, dacă nu au o “pilă” destul de bună, sau o rudă care să intervină “pe lângă” ăia mari. Aşa s-a întâmplat şi la liceul din Răcari, unde nişte indivizi (poate până la finalul postării le dau şi numele), au rezervat anumite posturi pentru cei dragi că deh, tot se apropie sărbătorile de iarnă şi un cadou nu strică. Cineva cunoscut mie, a mers la liceul din Răcari pentru a-şi depune dosarul de participare la concurs, dar spre surprinderea tuturor a fost întors din drum, pe motiv că “nu mai acceptăm dosare şi aşa avem destule probleme de rezolvat”. Bă, să vă sară ochii din cap! De unde aţi venit cu scuza asta ieftină? Din partea mea, meritaţi să zburaţi toţi din posturi, nu le meritaţi. Nu meritaţi nici salut când trec pe lângă voi pe stradă. Meritaţi să fiţi întorşi din drum, aşa cum faceţi voi cu tinerii entuziaşti, care vor să arate că se poate şi altfel.

Acum ceva timp, într-o perioadă în care activitatea liceului Răcari se desfăşura în condiţii extraordinare, nişte prostănaci au hotărât schimbarea directorilor pe criterii politice. Şi odată cu dispariţia foştilor directori, şi-au făcut apariţia nesimţirea şi nerespectarea regulilor. Se pare că nici elevii, nici profesorii nu respectă REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ (aici o sa revin cu altă poveste despre nesimţirea unor elevi din liceu), aşa că, ce pretenţii ar trebui să avem de la absolvenţii care susţin examenul de bacalaureat? Ce ar avea elevii din liceu de învăţat, la engleză, de la o persoană care nu are specialitate în domeniu, dar care are pretenţii ca elevii îndrumaţi de ea, să ia examenul de bacalaureat cu note mari, ţinând cont că este materie de examen. Şi dacă stau să mă gândesc, fata care venise să se înscrie în sistem, era profesoară de engleză, specializată în domeniu, dar care a pierdut în faţa “pilelor” pe care le avea “profesoara” ce este actualmente în sistemul de învăţământ.

Dragă doamnă profesoară de engleză, invită-mă la un curs, sunt curios şi eu cum se desfăşoară activitatea dumneavoastră şi ce cunoştinţe transmiteţi elevilor. Oare “conspectaţi şi voi din carte” sau, “deschideţi la pagina X şi haideţi să citim”, sunt formulele de adresare din timpul cursurilor? Curiozitatea mă roade, aştept invitaţia.

Va urma un nou articol, ghici despre cine?!

 

“Învăţat e omul care nu termină niciodată de învăţat.”

Autor: Lucian Blaga

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

9 comments

  1. bun! foarte bine punctat!

  2. Costi, te faci de ras spunand toate tampeniile astea doar pentru faptul ca o cunostinta de-a ta nu a reusit sa obtina un post. Sper ca aceasta cunostinta nu-ti seamana. Daca ai fost un super elev (al acestui liceu) spune-ne si noua cam ce merite deosebite ai avut in cei patru ani de studiu incat iti permiti o asemenea opinie. Oare cum esti recompensat pentru supunerea ta totala fata de cei ce-ti tolereaza prezenta, in primarie, fiind platit cu banii celor pe care tu iti permiti – cu regularitate – sa-i jignesti. Sa-ti traiasca sefii!

  3. Ha. Am avut reuşite şi am primit EDUCAŢIE. Pentru că este foarte uşor să îţi arunci ochii peste o carte de engleză şi să aştepţi ziua de mâine, să aştepţi să treacă testele şi să vină vacanţa. Dacă e aşa, atunci unde este spiritul de elev? Spre uimirea ta şi a celorlalţi, notele mele de la bacalaureat nu vor fi ajunse de aşa zişii profesori din liceu. 😉

  4. Nu vorbeam de notele de la bacalaureat unde este posibil sa fi avut ceva noroc, ci de ce ai facut in cei patru ani de studiu. Si iarta-ma, dupa cum te porti, nu faci dovada faptului ca ai EDUCATIE, cum intaresti tu.

  5. Draga mea, EDUCAŢIA nu înseamnă să taci din gură şi să închizi ochii atunci când observi nereguli în sistem. Cât despre bacalaureat, ştiu unde anume baţi şi îţi transmit că nu am copiat şi nici nu am dăruit bani, aşa cum se obişnuieşte acum. Părinţii mei nu sunt bogaţi şi am preferat să îmi pun mintea la muncă şi să câştig pe bune. Am fost singurul care, intrând la examenul de franceză, am primit un BRAVO răspicat din partea examinatorilor. În caz că te întâlneşti cu dragii mei prieteni, cei care se simt “atacaţi” de către mine, transmite-le că nu mă vor intimida cu nimic.

  6. Sistemul (se poate citi: primarie) in care tu esti pe deplin integrat este perfect? Cu toate ca abia ma abtin n-o sa-ti dau exemple. Si – repet – nu vorbesc de bacalaureat ci de anii de liceu. Ce inseamna educatie in opinia ta?

  7. Si -pentru ca tot vorbim de educatie , “draga mea” i se potriveste mai bine prietenei tale decat mie, nu de alta, dar ne despart cam 17 -18 ani.

  8. Se pare că nimic nu vă mai mulţumeşte. Până şi formulele de adresare vă deranjează.

Leave a Reply