Home / Despre ei / Ce înseamnă să fii român?
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Ce înseamnă să fii român?

A fi român înseamnă doar să cânţi la şcoală “Deşteaptă-te române”? A fi român înseamnă doar să porţi tricolorul cu mândrie? A fi român înseamnă doar să asculţi cântece patriotice şi să arborezi drapelul naţional? A fi român înseamnă doar să promovezi cultura şi identitatea românească?

Nu! A fi român înseamnă să vorbesti româneşte şi să îţi iubeşti ţara mai mult decât îţi iubeşti propria viaţă. A fi român înseamnă să ai curajul să spui asta, în special dacă trăieşti într-o zonă în care minoritatea este convinsă că e “la ea acasă” şi încearcă să te denigreze prin orice mijloace.

Eu sunt convins că sistemul educaţional românesc trebuie să abordeze cu mai multă deschidere identitatea naţională şi să introducă în şcoli o disciplină care să se plieze pe acest segment. Elevii nu mai au simt patriotic, elevii îşi pierd identitatea naţională, elevii preferă să chiulească de la orele de Limba Română şi să asculte o manea decât o melodie populară românească. Este total greşit să ignorăm această problemă care pluteşte deasupra viitorului României, deoarece tinerii sunt viitorul.

Aici încerc să vă vorbesc despre cazul de la Covasna, unde o eleva din clasa a-IX-a Eleva-Sabina-Elena-din-Covasna-amenintat-cu-moartea-pentru-tricolora venit la şcoală cu o bentiţă tricoloră şi a fost ameninţată cu moartea, înjurată şi agresată chiar de diriginta ei.

Pe marginea acestui subiect am auzit păreri de tot felul, şi una care m-a scârbit foarte tare, din partea unui “jurnalist”: “Nu mă număr printre aceia ce sunt mândri de afişarea bentiţei tricolore de către eleva de sorginte română din secuime. Se vede clar mâna părinţilor ei. La 14-15 ani nu eşti Avram Iancu decât prin educaţie. Cum educaţia sigur nu venea din liceul maghiar la care învăţa, mai rămâne educaţia de-acasă. Pe care şi-a însuşit-o temeinic împreună cu colegii, ulterior… Putea să cânte “Deşteaptă-te Române” în maghiară şi-atunci să vezi scandal diplomatic! S-a vrut Ioana D’Arc şi a ieşit o Mărioară de la Gorj!…” – (text de Corneliu Jipa – preluat din Gazeta Dâmboviţei).

Acum nu îi pot transmite decât că mi-e ruşine că există români ca el.

Se pare că am ajuns într-un moment în care, ca să porţi însemnele naţionale ale României în ROMÂNIA, trebuie să ai curaj. Ce a făcut Sabina e demn de admiraţie şi merită respectul tuturor românilor.

Le dăm încă o şansă politicienilor să schimbe imaginea ţării şi să reteze răul care doreşte autonomie, de la rădăcină.

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

Leave a Reply