Home / Eveniment / Bolintineanu a luat şpagă…
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Bolintineanu a luat şpagă…

…şi probabil a împărţit-o cu Ienăchiţă Văcărescu, I.C. Vissarion, Eminescu şi alţii. Dar oare ce ar face ei cu banii?

Probabil că Ienăchiţă Văcărescu ar folosi banii pentru a reedita Istoria Imperiului Otoman, tipărită pentru prima dată în anul 1863 de Alexandru Popiu Ilarion.

E posibil ca I.C. Vissarion să fi găsit de cuviinţă ca asfaltarea străzilor din localitate Costeştii din Vale să fie cel mai bun mod de cheltuire a şpăgii luate de la elevi. Ţin să precizez că localitate Costeştii din Vale este localitatea de baştină a lui I.C. Vissarion, acesta fiind după cum se autocaracterizează “scriitor-ţăran”.

Eminescu este cunoscut de toţi românii “de la Nistru pân’ la Tisa”, fiecare român amintindu-şi câte ceva din opera sa. Şi cum există licee şi cu numele marelui nostru poet, e posibil ca şi acesta să fi luat un mic procent de şpăguţă, trasă pe sub faţa de masă, sau printr-un pachet de şerveţele umede. Dar unde ar fi folosit Eminescu aceşti bani?

După părerea mea “propie” şi personală, acesta ar fi considerat că aceşti bănuţi pot fi folosiţi pentru curăţarea “plopilor fără soţ”, deoarece în aşteptarea ajutorului din partea primăriei ieşene, poezia va rămâne fără plopi, sau ar fi putut folosi banii pentru transformarea acestora în plopi cu soţ, prin plantarea altor copaci tineri.

Ar fi putut la fel de bine să-i folosească pentru a curăţa de gunoaie “lacul codrilor albastru”, locul unde poetul se relaxa şi unde “buciumul cânta cu jale”. Cu banii care i-ar fi rămas ar fi putut să cumpere un bucium nou, modern, electro-acustic.

Iar acum, revenind la Bolintineanu, pe seama căruia s-a făcut atâta gargară în ultimele zile, îmi permit să-mi dau cu părerea despre modalitatea în care acesta ar fi cheltuit şpăguţa.

Există posibilitatea ca banii primiţi pentru promovarea anumitor elevi slabi de minte, să fi fost folosiţi în cadrul revoluţiei paşoptiste la care acesta a participat activ. Şi cum suma nu era una mică, probabil că i-ar fi rămas bănuţi şi pentru continuarea studiilor personale la Paris…

Bineînţeles că ceea ce aţi citit mai sus e doar o glumă, dar realitatea e dureroasă, iar autorităţile din România habar nu au cum trebuie gestionată problema învăţământului. În condiţiile în care toată lumea este cu ochii pe Bolintineanu, toate camerele şi jurnaliştii stau 24/7 sus pe porţile liceului, oare în câte alte licee nu se şpăguieşte şi nu se promoează după grosimea plicului şi nimeni nu zice nici pâs? Am auzit eu cum că la liceul I.C. Vissarion din oraşul Titu s-ar fi dat “bani cu împrumut”.

Este păcat de viitorul acestor copii, de viitorul acestei ţări, unde analfabeţii cu diplomă vor conduce minţile luminate şi deschise către nou. Asta se numeşte plafonare în mediocritate.

Dumnezeu să ne ajute!spaga_zoom

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

Leave a Reply