Home / Contribuţii / Alege calea grea şi fii cineva!
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

Alege calea grea şi fii cineva!

Nu eşti în stare de nimic! Nu vezi că nu ai prieteni?! Uite cum se uită lumea la tine! Nici părinţilor tăi nu le mai pasă! Nu o să reuşeşti niciodată să-ţi construieşti casa aia pe plajă, aşa cum vrei tu! Nu o să faci o facultate bună! Nu eşti bun de nimic!

Prejudecăţi cu care se confruntă adolescentul din ziua de astăzi. O parte din tineri se obişnuiesc cu ideea că sunt nimic şi nu încearcă să se comporte altfel decât ca atare. Mai este o parte, cărora nu le convine şi încearcă să îşi demonstreze contrariul însă, alegând calea uşoară. Ca să se convingă că sunt frumoşi bat la toate porţile şi se culcă în paturi ce nu le aparţin. Ca să se convingă că sunt deştepţi îşi bat joc de cei care se folosesc de potenţialul lor, fructificându-l. Le este frică de ei. Pentru că ei sunt o oglindă, în care zi de zi se privesc şi zi de zi sunt dezamăgiţi de ceea ce văd, pentru că văd fluturele din omida ce se zbate, iar în ei înşişi văd că vor rămâne veşnic o râmă. Vorbesc mai mult despre această categorie, pentru că îi înţeleg. Acestor tineri le este groază de viitor, de aceea îl neagă. Sunt cei mai conştienţi că au făcut greşeli, care încă îi costă, dar nu ştiu cum să trăiască altfel.

Adoleșcentul din această categorie, cu rău cu bine termină liceul, nu ia bacul pentru că, evident, doar “proştii” vin la şcoală să înveţe, găseşte un post la un McDonald’s sau la un supermarket, nu cu mulţi bani, dar care îi ajung să-şi plătească telefonul şi garsoniera, întâlnește o fată, cu acelaşi  potenţial neşlefuit şi ruginit, îşi face o familie. La rândul său are copii, de la care ori cere ceea ce el nu a putut să facă, ori nu cere nimic. Moare. Însă nu înainte să realizeze că tot ceea ce a fost el în trecut se datorează alegerilor pripite şi neîncrederii în forţele proprii.

Cu ultimele puteri scrie un bilet pentru fiul său prin al cărui mesaj încearcă să îşi facă băiatul conştient că prejudecăţile nu te definesc, ele sunt doar rodul unei lupte pierdute, sau a mai multor lupte, cui îi pasă? Războiul nu se termină decât atunci când stiloul din mâna ta a umplut şi cea din urmă pagină.

Ultima propoziţie pe care o scrie este aceasta: “Alege calea grea şi fii cineva!”

Tânărului acestuia, i-a trebuit o viaţă ca să vadă prin nesiguranţă şi subestimare. Tu eşti dispus să aştepţi o viaţă pentru a înţelege că poţi mai mult decât ceea ce îţi cere societatea, că poţi mai mult decât îţi spun alţii, că poţi mai mult chiar decât crezi tu?

About Andreea Negoiţă

One comment

  1. Floroiu Daniela

    Felicitari Andreea…ai prins esenta…vietii.

Leave a Reply