Home / Despre ei / 9 MAI – Ziua independenţei României
Traditional Romanesc - Ghidul celor ce simt romaneste

9 MAI – Ziua independenţei RomânieiindependentaDe câţiva ani buni de zile autorităţile române s-au obişnuit să aniverseze pe 9 mai Ziua Europei sau Ziua victoriei împotriva fascismului, uitând parcă de 9 mai – Ziua Independenţei României cucerită cu preţul vieţilor celor peste 10.000 de eroi căzuţi în Războiul de Independenţă dintre anii 1877-1878.

           “În ultimii ani, mai ales de când am intrat în aşa-zisa “familie europeană”, în fiecare an pe 9 mai, cei mai mulţi români pe care-i întrebi dacă ştiu ce serbează în această zi (şi printre tineri, cu atât mai mult), spun că serbează “ziua Europei” şi atât. Rar mai îşi aduce aminte cineva, ce reprezintă de fapt ziua de 9 mai pentru România! Iar mass media îşi face din plin “datoria” de a şterge din memoria colectivă a poporului român, semnificaţia fundamentală a zilei de 9 mai.

Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independenţa României. A doua zi, 10 mai, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul apărării. Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul naţional Steaua României cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tururor cetăţenilor care se distingeu pe timp de pace sau război. Dacă puterile europene au primit cu rezervă Proclamaţia de Independenţă (Franţa) sau chiar ostilitate (Imperiul Otoman şi Regatul Unit), opinia publică internaţională a fost favorabilă luptei poporului român.”

Deci dragilor, pe 9 MAI se sărbătoreşte ZIUA INDEPENDENŢEI ROMÂNIEI!  Câţi dintre voi ştiau asta?

About Constantin Niculae

Constantin Niculae, adică cniculae.ro. Vă scriu pe blog din 2006, chiar dacă blogul a fost public sub diferite nume. Din 2010 m-am mutat pe cniculae.ro si de atunci va tot bat la cap cu articole despre diferite lucruri si abordez o gama larga de subiecte.

Leave a Reply